Ontdek de voordelen van een groendak

Steeds vaker zie je woningen met planten op het dak. Zo’n zogenoemd groendak of sedumdak heeft niet alleen een groene uitstraling, maar brengt ook nog eens vele voordelen met zich mee. Je draagt bovendien een steentje bij aan een beter milieu. Met behulp van de juiste materialen, die je veelal als kant-en-klaarpakket bestelt, kun je eenvoudig je eigen groendak maken en de waarde van je huis op een ecologische manier verhogen.

 Een groendak, wat is dat precies?

Een groendak of sedumdak is een dak dat beplant is met sedumplantjes. Dat zijn sterke vetplantjes, die snel groeien en bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Sedumplanten hebben weinig onderhoud nodig. Alleen bij extreme droogte hoef je ze water te geven. Een groendak heeft weinig onderhoud nodig. Je knipt twee keer per jaar de planten bij en meer is niet nodig. Naast sedumplantjes kun je mossen en kruiden op je groendak planten. En als je een plat dak hebt dat groot genoeg is, is een echte daktuin met bomen, struiken en heesters zelfs mogelijk.

De voordelen van een groendak

Een groendak zorgt voor een goede isolatie en is geluiddempend. Je hebt minder overlast bij hevige regen, ervaart een lagere omgevingstemperatuur en geniet van een goede luchtkwaliteit. Het dak vermeerdert de waarde van je huis en gaat jarenlang mee. Met een groendak breng je een stukje natuur in een bebouwde omgeving en creëer je ruimte voor planten, insecten en vogels. Sommige gemeenten geven subsidie voor de aanleg van een groendak vanwege de positieve invloed op het microklimaat en de waterafvoer in de stad.

Leg je eigen groendak aan

Om een groendak aan te leggen, gebruik je verschillende lagen folie. Als eerste een laag folie om je dak te beschermen en worteldoek om de planten niet door je dak te laten groeien. Dan een laag substraat waar de planten in kunnen groeien. Als laatste komen er kant en klare sedummatten op waar de plantjes al in zitten. Omdat de matten zijn samengesteld uit verschillende soorten planten met uiteenlopende bloeiperiodes, kun je altijd genieten van bloeiende plantjes op je dak. Een groendak aanleggen is niet moeilijk, zeker niet op een plat dak. En vind je het toch te lastig, kun je altijd een expert inhuren.