Verlichting tips voor in de woonkamer

Verlichting in de woonkamer is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat we niet in het donker op de bank willen zitten, maar ook omdat verlichting sfeer creëert. Lees jij graag de krant in de woonkamer? Dan biedt een leeslamp met helder licht uitkomst. Maar wil jij tijdens het Netflixen graag dicht tegen je partner aankruipen? Dan kun je een sfeervolle ruimte creëren door middel van verlichting.

Verschillende verlichting

Je kunt gebruik maken van drie verschillende soorten verlichting in de woonkamer. Zo heb je basisverlichting, maar ook taak- en sfeerverlichting.

  • Basisverlichting

Basisverlichting wordt vaak aangesloten op de hoofdschakelaar en bestaat vaak uit centrale plafondlampen of spots.

  • Taakverlichting

Deze vorm van verlichting zorgt er voor dat je taken comfortabel kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp bij de bank, zodat je met voldoende licht een boek kunt lezen.

  • Sfeerverlichting

Om iets meer sfeer te creëren in de woonkamer kun je gebruik maken van sfeerverlichting. Dimbare accentverlichting is hiervoor ideaal.

Soorten lampen

Voor iedere soort verlichting zijn er verschillende lampen te verkrijgen. Zo heb je de keuze uit hangende- maar ook staande lampen. Hangende lampen zijn perfect voor boven de eettafel, maar ook boven de salontafel zou je prima een hangende lamp kunnen hangen. Hang deze dan wel iets hoger dan dat je bij de eettafel zou doen. Zo voorkom je dat je je hoofd stoot. Staande lampen kunnen goed gebruikt worden als leesverlichting.

Je kunt het uiterlijk van de verlichting aanpassen op jouw interieur. Houd je van klassiek? Dan kun je gaan voor een klassieke lamp met lampenkap. Heb jij een stoer interieur? Kijk dan eens op stoerelampen.nl. Hier vind je een groot assortiment aan diverse lampen.

Lichtplan maken

Nu je weet welke verlichtingstypes en welke soorten lampen er zijn, kun je een lichtplan gaan maken. Maak een schets van de woonkamer en bepaal vervolgens waar de lichtpunten kunnen komen. Aan de hand van de schets kun je verschillende zones afbakenen. Het lijkt zo makkelijk, maar dit kan soms erg tegenvallen. Als het je echt niet lukt, kun je altijd nog een lichtadviseur raadplegen. Deze zal een perfect verlichtingsplan op maat voor je maken.