Wat is een sedumdak?

Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Het is een dak dat is begroeid met sedum. Maar wat is sedum? Sedum is een soort vetplant. Deze planten kunnen tegen langdurige droogte en warmte. Maar ook regenwater is geen probleem, erg handig voor in het Nederlandse klimaat. Een goede afvoer van het water is wel heel belangrijk, je wilt natuurlijk niet dat je vetplantjes verdrinken en bederven.

Waarom een sedumdak?

Planten op je dak. Dat lijkt eerst een beetje gek, maar het is eigenlijk heel hip en erg goed voor het milieu. Een sedumdak zorgt er zelfs voor dat je dak langer meegaat. Het verhoogt de levensduur van je dak maar liefst met drie keer. Hoe dit kan? Omdat er plantjes op je dak liggen, komt het water en de zon er veel minder snel doorheen en staat het dus minder in aanraking met het dak zelf. Zo wordt er voorkomen dat er grote temperatuurwisselingen ontstaan op en binnen het dak. Het sedumdak neemt ook geluid op en het isoleert goed. In de winter hoef je minder hard te stoken omdat het warmer in huis blijft. En niet erg onbelangrijk, een groendak ziet er ook heel mooi uit.

Geschikte daken

Een groendak past bijna op alle daken. Zowel op platte als schuine daken. Bijvoorbeeld een huis, schuur of garage. Maar ook op een flat kan een sedumdak geplaatst worden. Het is wel belangrijk dat het dak de juiste draagcapaciteit heeft. Je wilt natuurlijk niet dat je dak bezwijkt net nadat je de plantjes geplaatst hebt.

Niet geschikte daken voor een sedumdak zijn:

  • Golfplaten, kunststof of bitumen
  • Zinken daken
  • Dakpannen daken

Geïnteresseerd?

Een sedumdak biedt veel voordelen. Je dak gaat langer mee en de sedumplantjes isoleren warmte en geluid. Ook kan een groendak bijna op alle daken geplaatst worden. Lijkt zo’n groendak jou wel iets? Of wil je meer weten over een sedumdak, bijvoorbeeld over hoe je het zelf aan kunt leggen en wat de kosten zijn? Dan kun je altijd een kijkje nemen bij bijvoorbeeld sedumdak maken. Hier vind je veel informatie over het praktische sedumdak.