Welke brandmelder heb ik nodig?

Dat brandmelders ontzettend belangrijk zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Het installeren van brandmelders in je woning is dan ook noodzakelijk. Zo maak je je woning veel veiliger.

Er zijn verschillende brandmelders te koop en het is soms ook niet zo vanzelfsprekend welke je nu moet aanschaffen. In dit artikel geven we je enkele tips over welke melders je nodig hebt en waar je deze het beste kunt ophangen.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten melders. Zo zijn er rookmelders, hittemelders en CO-melders op de markt te vinden. Elke melder heeft een aparte functie.

  • Rookmelder

Een rookmelder detecteert alleen de rook. Rook kan al snel ontstaan zonder dat de temperatuur erg stijgt. Een rookmelder registreert continu hoeveel rookdeeltjes er in de lucht zitten.

  • Hittemelder

Een hittemelder detecteert alleen de hitte. Deze melder controleert de omgevingstemperatuur en zal afgaan wanneer deze te hoog is.

  • CO-melder

Een CO-melder meet de aanwezige hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht. CO is erg gevaarlijk, dit kun je namelijk niet zien of ruiken.

Hoeveel melders?

Nu je weet welke verschillende soorten brandmelders er zijn, is het ook handig om te weten hoeveel melders je nodig hebt. Het is verstandig om één rookmelder per verdieping aan te houden. Dit is het minimum. Een rookmelder kun je het beste op de gang plaatsen, dit is namelijk vaak de vluchtweg. Wil je beter beveiligd zijn tegen brand? Dan kun je ervoor kiezen om brandmelders in de slaapkamers te plaatsen.

Wanneer vervangen?

Er zijn verschillende soorten brandmelders. Deze kunnen namelijk aangesloten zijn op de elektriciteit of werken door middel van batterijen. Alle brandmelders hebben tegenwoordig een vervangingsdatum. Deze vind je vaak op de zijkant of de onderkant van de melder. Schrijf deze datum op en vervolgens kun je de melder vervangen op deze datum. Een brandmelder bestellen kun je gemakkelijk doen via het internet. Je hoeft hiervoor niet helemaal naar de bouwmarkt.