Welke materialen zijn geschikt voor de trap?

De trap is erg belangrijk in het huis. We lopen er elke dag tientallen keren op naar boven of naar beneden. Heb je een verbouwing op de planning staan? Of vind je de trap er simpelweg ‘saai’ uitzien? Twijfel dan niet en geef de trap eens een opknapbeurt. Je kunt de trap een ander kleurtje geven of je kunt all-the-way gaan door de trap in zijn geheel aan te passen. Maar met welk materiaal doe je dit?

Een veilige trap

Je trap kan er nog zo mooi uitzien, maar is deze ook veilig? Veiligheid staat voorop en gaat wat ons betreft dan ook zeker voor het uiterlijk. Je moet zonder ongelukken de trap op en af kunnen gaan. Pas dan ook zeker op te gladde trappen. Kies niet voor een materiaal welke te glad kan zijn. Doe je dit wel? Kies dan voor antislip trapbekleding. Dit maakt de trap al een stuk minder glad. Maar ook een trapleuning is erg belangrijk en dan hebben we het nog niet eens over de trapverlichting gehad.

Nooit meer koude voeten

Ben jij ook een koukleum? Heb je altijd koude voeten? Dit probleem kan je oplossen door een trap aan te schaffen van warm materiaal. Tapijt is ideaal, maar heb je wel eens gedacht aan leer? Een leren trap voelt ontzettend zacht aan. Houd er wel rekening mee dat materiaal zoals tapijt snel vies kan worden en veel onderhoud nodig heeft. Maar tapijt heeft daarentegen ook heel wat voordelen. Zo is het erg geluiddempend, dit is ideaal als je kinderen hebt. Daarnaast is het ook een ideale oplossing om beschadigde of oude traptreden te bedekken.

Houten trappen

Hout is nog steeds het populairste materiaal voor op de trap. Dit komt niet alleen door de warme en natuurlijke uitstraling, maar ook door de duurzaamheid van het materiaal. Houten trappen vereisen wel wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld laminaat, maar dan heb je ook wat. De meeste trappen worden gemaakt van vurenhout. Vurenhouten trappen zijn namelijk erg gemakkelijk te bekleden. Zo kan de trap aangepast worden op je eigen persoonlijke stijl. Het kan gebeitst, gelakt of geverfd worden.