Dakkapel plaatsen

Wilt u een dakkapel plaatsen? Een dakkapel is ideaal wanneer er extra ruimte nodig is voor bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of een studiekamer. De zolder is niet altijd groot of hoog genoeg en er is meestal onvoldoende daglicht. Dakkapellen vormen de ideale oplossing om meer ruimte en licht te creëren, zonder dat u hoeft te verhuizen. Voordat u er zomaar één laat plaatsen, wilt u natuurlijk eerst meer informatie. Waar moet u op letten als u een dakkapel laat plaatsen? En hoe lang duurt het eigenlijk? Lees hier alles over de plaatsing een dakkapel.

Hoe lang duurt een dakkapel plaatsen?

U heeft natuurlijk het liefst dat de dakkapel zo snel mogelijk geplaatst wordt. Hoe lang duurt het nu eigenlijk om een dakkapel te plaatsen? Het lijkt misschien een flinke klus, maar vaak is het al in een dag klaar. Dan spreken we wel over de prefab variant en is er nog sprake van enkele weken levertijd vanuit de fabriek.

Prefab dakkapel plaatsen

Wilt u de dakkapel snel en goedkoop geplaatst hebben? Prefab is dus de snelste manier van plaatsen. De productie van een prefab dakkapel gebeurt namelijk van te voren in de fabriek. Het bouwen bestaat deels uit geautomatiseerde handelingen waardoor de levertijd relatief kort is. Ook is het hierdoor goedkoper in aanschaf. Aan een prefab plaatsing komt altijd een hijskraan te pas. De dakkapel wordt in één geheel geleverd en moet vervolgens met de kraan het dak op worden gehesen. Over het algemeen is de plaatsing al binnen een dagdeel gerealiseerd. De levertijd van de dakkapel vanuit de fabriek, is echter vier tot zes weken.

Traditionele dakkapel plaatsen

Kiest u ervoor om een traditionele dakkapel te laten plaatsen, dan kiest u voor compleet maatwerk. Deze wordt ter plekke op uw dak gebouwd. De levertijd is in dit geval ook 4 tot 6 weken. Echter, het plaatsen zal meer tijd in beslag nemen, omdat de dakkapel ter plekke op maat wordt gemaakt en u al uw wensen kunt doorgeven. Nadeel is dat de specialisten langer bezig zijn op het dak. De prijs ligt hierdoor ook hoger.

Dakkapel plaatsen kosten

De kosten van een dakkapel kunnen erg uiteenlopen. Zo liggen de prijzen voor het plaatsen van een traditionele dakkapel dus hoger dan bij een prefab variant. Dit komt voornamelijk door de arbeidsuren en mankracht die nodig zijn voor het plaatsen op traditionele wijze. Het materiaal en de afmetingen hebben tevens invloed op de prijs. Kunststof is bijvoorbeeld goedkoper dan hout en veel eenvoudiger te plaatsen. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een dakkapel.

Soort dakkapel Prefab dakkapel Traditionele dakkapel
Kunststof Vanaf €3000 Vanaf €4000
Hout Vanaf €3500 Vanaf €4500
Polyester Vanaf €4250 n.v.t.

Wilt u meer weten over de kosten? Bekijk het volledige overzicht: dakkapel prijzen.

Dakkapel laten plaatsen

U wilt natuurlijk waar krijgen voor uw geld en kiezen voor de beste dakkapel. Denk daarom goed na over wat uw wensen precies zijn en bij welke specialist u het laat uitvoeren. Maak vergelijkingen in prijs, maar ook in kwaliteit en service. Lees uzelf vooral in over de verschillende materialen die gebruikt worden voor dakkapellen. Hierover vertellen we zo meer.

Het is erg bijzonder om te zien hoe een dakkapel geplaatst wordt, vooral bij een prefab plaatsing. Hiervoor wordt een hijskraan gebruikt die in één keer de hele dakkapel op het dak tilt. Dit ziet er erg indrukwekkend uit!

Realisatie van een dakkapel

De plaatsing van uw dakkapel neemt enige tijd en ruimte in beslag. Er moet natuurlijk een gat in uw dak worden gemaakt en als u voor prefab heeft gekozen moet er een kraan komen om de dakkapel op het dak te hijsen. Op de dag van de plaatsing moet u er rekening mee houden dat de leverancier vroeg zal beginnen. Als eerst zal er een gat in uw dak worden gemaakt en ook een afvoer voor het bouwafval. Een belangrijk onderdeel van het bouwproces is het isoleren van de randen en het wind- en waterdicht maken. Het lijkt misschien routinewerk, maar het is juist precisiewerk wat veel tijd gaat kosten. Het isoleren is misschien wel het belangrijkste deel bij het realiseren van een dakkapel.

Specialist in uw regio

Ga altijd op zoek naar een ervaren specialist in uw regio. Zij kunnen u het beste advies geven over het soort dakkapel en luisteren naar al uw wensen. De precieze uitvoering van de plaatsing verschilt per dakopbouw en soort dakkapel. Over het algemeen worden eerst de wensen met u besproken. Vervolgens wordt het dak ingemeten en hierna kan de productie gestart worden. Na een paar weken gaat de plaatsing van start en hierna de afwerking.

Prefab dakkapel plaatsen
Dakkapel plaatsen

Kunststof dakkapel

De kunststof dakkapel is zonder twijfel de meest geliefde keuze. Niet alleen door de prijs, maar ook door de verbazingwekkend goede kwaliteit. Kunststof dakkapellen gaan ongeveer 50 jaar mee. In die jaren hoef je maar weinig onderhoud uit te voeren. Kunststof wordt minder snel vies dan bijvoorbeeld hout en het heeft maar zelden tot nooit een verflaag nodig. Wil je het eenmaal gaan verven? Dan heb je een hoop kleurkeuzes.

Houten dakkapel

Een houten dakkapel wordt vaak gekozen voor de authentieke en warme uitstraling, of omdat het simpelweg bij de rest van het huis past. Houten dakkapellen gaan best een tijdje mee, namelijk zo’n 25 jaar, indien ze goed onderhouden worden. Ze vragen wel meer onderhoud en zijn duurder in aanschaf. Wilt u extra kwaliteit en een houten look? Dan kunt u ook kiezen voor een kunststof dakkapel met houten folie.  

Polyester dakkapel

Kijken we naar de makkelijk te onderhouden dakkapellen, dan kijken we zeker ook naar een polyester dakkapel. Aan een polyester dakkapel is bijna geen onderhoud nodig. Wil je het evengoed schilderen? Dat vormt helaas een probleem. De grootste verschillen met de kunststof dakkapel zijn dat een polyester dakkapel niet geschilderd kan worden en dat deze alleen maar prefab gemaakt kan worden. Ook ligt de prijs nog hoger dan bij hout. Je krijgt er overigens wel erg veel voordelen voor terug. Over het algemeen gaat het langer mee dan 50 jaar. De kwaliteit is uitstekend en dat zie je terug in de goede isolatie, minimale verkleuring en de geringe kans op lekkages.

Heb ik een vergunning nodig?

Dakkapel plaatsen zonder vergunning? Dat is niet altijd mogelijk! Wanneer u een dakkapel wilt laten plaatsen zonder vergunning, is de beste keuze een dakkapel met een plat dak die aan de achterzijde van de woning wordt geplaatst. Houd er rekening mee dat het aan de voorzijde van uw woning meestal niet geplaatst mag worden zonder vergunning. De voorwaarden van het plaatsen van een vergunningsvrij dakkapel hebben vaak te maken met de afmeting, het dak en of deze wel aan de achterzijde geplaatst wordt.

Dakkapel vergunningsvrij plaatsen

Voor een dakkapel zonder vergunning gelden over het algemeen de onderstaande voorwaarden:

  • De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter.
  • U plaatst het aan de achterzijde van de woning of aan de zijkant.
  • Het mag niet naar de weg en/of openbaar groen gericht zijn.
  • De zijwangen van de dakkapel zijn niet van glas of een ander doorzichtig materiaal.
  • Het heeft een plat dak.
  • De onderkant van de dakkapel mag niet meer dan een halve meter boven het laagste punt van het schuine dak liggen.
  • De bovenkant mag niet meer dan een halve meter onder het hoogste punt van het schuine dak liggen.
  • De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan een halve meter van de zijkanten van de woning. Bij rijtjeswoningen en 2 onder 1 kap woningen, geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van de woning.

Vergelijk & bespaar tot 40%

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kosten van uw nieuwe dakkapel? Dan raden wij u aan om verschillende dakkapel offertes aan te vragen op onze website. Door offertes aan te vragen kunt u dakkapel prijzen vergelijken en komt u erachter welk bedrijf het meest aansluit op uw wensen. Hiermee kunt u bovendien tot wel 40% besparen op de aankoop!