Dakkapel vergunningsvrij

Of een dakkapel vergunningsvrij geplaatst kan worden, hangt van een aantal zaken af. Dit is dus per situatie weer anders. Het is daarom altijd goed om eerst even te checken of het zonder vergunning kan of niet. Dit geeft snel uitsluitsel. Er is in algemeenheid wel het nodige te zeggen over wat nu precies wel en niet kan. Al blijft het belangrijk om te benadrukken dat de regels per gemeente wel net even anders kunnen zijn. Dit moet u dus ook meenemen in de overwegingen wanneer u een dakkapel wilt plaatsen op de woning.

Het voordeel van vergunningsvrij plaatsen

Er zitten voordelen aan een dakkapel vergunningsvrij plaatsen. In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat dit voordeliger kan zijn. Het aanvragen van een vergunning brengt nu eenmaal kosten met zich mee. Elke gemeente rekent hier zijn eigen prijzen voor. Dit kan wel al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Dit kunt u gemakkelijk uitsparen door te kiezen voor een vergunningsvrije bouw. Mits de dakkapel daaraan voldoet natuurlijk. Ook is het fijn om te weten dat het ontbreken van een vergunning meer flexibiliteit biedt.

Wanneer is het vergunningsvrij?

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen? Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de plaats. In veel gemeenten is het zo dat voor een dakkapel aan de straatkant wel een vergunning nodig is, maar voor een vergunning aan de achterzijde van de woning juist niet. Dit heeft te maken met het straatbeeld. In dat opzicht kan het dus aantrekkelijk zijn om juist aan de achterzijde een dakkapel te plaatsen omdat dit dan zonder vergunning kan. Dit is niet alleen gemakkelijker, maar ook voordeliger. Daarom is het slim om altijd te bekijken of dit kan.

Andere voorwaarden voor vergunningsvrij

Er zijn ook andere voorwaarden die kunnen bepalen of een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen is. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen. Hier worden limieten aan gesteld. Dat kan om een hoogte gaan van maximaal 1,75 meter. Daarnaast moet de onderzijde een halve tot een hele meter afstand tot de dakvoet hebben. De bovenkant moet een halve meter of meer verwijderd zijn van de daknok. De dakkapel mag dus niet boven de nok uitsteken. De zijkanten moeten een halve meter van de zijkanten van het dak zitten. Dit geldt bij een rijtjeswoning ten opzichte van het aangrenzende huis.

Het soort dakkapel

Het goede aan een dakkapel vergunningsvrij bouwen is dat er buiten de gestelde eisen geen voorwaarden zijn. Het is dus niet zo dat alleen een bepaald type dakkapel mag worden gebouwd zonder vergunning. Het is mogelijk om bijvoorbeeld voor een plat dak te kiezen. Ook kan een dakkapel met schuin dak gewoon vergunningsvrij worden gebouwd. Mits deze maar aan de voorwaarden voldoet zoals die in het algemeen en door de gemeente specifiek zijn gesteld. Dit geeft dus ook de nodige mogelijkheden voor u. Het is interessant om dit met de specialist samen te bekijken voor een goede keuze.

Wanneer wel een vergunning

Het is natuurlijk ook zo dat er situaties zijn waarin een dakkapel niet vergunningsvrij te bouwen is. Eigenlijk geldt dit voor alle situaties waarin niet wordt voldaan aan de vergunningsvrije voorwaarden zoals hiervoor genoemd. Het is dan dus belangrijk om tijdig een aanvraag te doen. Om te voorkomen dat dit nodig is, kan er ook voor gekozen worden om de dakkapel zo aan te passen zodat deze voldoet aan de eisen die landelijk en in de gemeente worden gesteld. Dit kan het plaatsen ervan een stuk gemakkelijker maken.

Wie het slim wil aanpakken doet er ook goed aan om offertes van aanbieders hier te vergelijken voor de laagste prijs.