Houten dakkapel

Met een houten dakkapel geeft u extra charme aan uw woning. Net zoals bij de andere dakkapellen, worden de houten dakkapellen goed geïsoleerd en voorzien van de hoogste kwaliteit. Een houten dakkapel geeft uw woning een karakteristiek uiterlijk. Er is natuurlijk meer dan één soort hout en dat maakt het een veelzijdige keuze. Naast dat u de dakkapel in veel kleuren kunt laten schilderen, kunt u ook kiezen uit verschillende soorten hout. We vertellen hier alles over de opties die u heeft bij de aanschaf van een houten dakkapel.

Prefab of traditionele plaatsing

Wanneer u een dakkapel wilt laten plaatsen, kunt u dit op twee manieren laten doen. Dit zijn de prefab en traditionele plaatsing. Bij een prefab plaatsing wordt de gehele houten dakkapel al in de fabriek gemaakt. De levertijd is alsnog 4 tot 6 weken, maar de gehele dakkapel wordt wel in een dag op uw dak geplaatst met een hijskraan. Bent u veel thuis? Dan heeft u met een prefab plaatsing veel minder last van de werkzaamheden. Bij de traditionele plaatsing ligt de levertijd ook tussen de 4 en 6 weken, maar dit betekent wel dat ze ook echt zo lang op uw dak bezig zijn. Hierbij wordt de dakkapel namelijk direct op uw dak gebouwd.

Kiezen voor een houten prefab dakkapel is meestal goedkoper dan een houten dakkapel op maat laten maken. De kwaliteit wordt er zeker niet minder op. Wat vooral fijn is aan de traditionele plaatsing, is dat u al u wensen en voorkeuren kunt doorgeven en dat u zelf bij het gehele proces aanwezig bent.

FSC-keurmerk en duurzaamheid

Houten dakkapellen gaan vrij lang mee, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Bij de specialist kiest u namelijk voor kwalitatief hout en vakmanschap, waardoor u tientallen jaren met uw dakkapel kunt doen. Wanneer het goed onderhouden wordt, kunt u er wel 25 jaar mee doen. Over dit onderhoud leest u zo meer. Zoekt u naar een onderhoudsvriendelijkere optie die nog langer meegaat? Dan is een kunststof dakkapel een betere keuze.  

De meeste specialisten maken gebruik van hout met het FSC-keurmerk. U kiest dan voor milieuvriendelijk hout, waarbij rekening wordt gehouden met de kwetsbare bosgebieden of waarvoor weer nieuwe bomen worden geplant, voor het herstel van het natuurgebied.

Houten dakkapel prijzen

Houten dakkapellen hebben regelmatig onderhoud nodig en hebben in vergelijking met de kunststof dakkapel een minder aantrekkelijke prijs kwaliteit verhouding. Bekijk de gemiddelde prijzen van een houten dakkapel hieronder of lees meer op de pagina dakkapel prijzen.

AfmetingHouten dakkapel prijzen
1,5 meter€3100
2 meter€3400
3 meter€4000
4 meter€5000
5 meter€5600
6 meter€6700
7 meter€7900
8 meter€9000

Houten of kunststof kozijnen? Beide mogelijk!

Wanneer u de houten dakkapel helemaal in één stijl wilt hebben, kiest u waarschijnlijk ook voor houten raamkozijnen. Dat staat mooi, maar het is ook goed om te vermelden dat u ook nog een andere keuze heeft, namelijk kunststof kozijnen. Deze hebben erg veel voordelen ten opzichte van houten kozijnen. Zo zijn ze een stuk onderhoudsvriendelijker: u hoeft ze minder vaak te schilderen, te vervangen of schoon te maken. Ook zijn kunststof kozijnen goedkoper dan houten kozijnen. Twijfelt u omdat u wel die karakteristieke look wilt behouden? Met kunststof kozijnen kunt u ook kiezen voor een houtlook. Er wordt dan folie met houtnerfstructuur over het kozijn aangebracht. Zo kunt u toch genieten van kwaliteit en uitstraling tegelijk.

Voordelen houten dakkapel

Waarom voor een houten dakkapel kiezen? Houten dakkapellen hebben een hoop voordelen. Allereerst creëert u een authentieke look en kiest u zelf het hout dat u het mooist vindt. Daarnaast zijn er veel kleurmogelijkheden om het nog meer naar uw eigen smaak te maken. Bent u het bruine hout na een jaar wel zat? U kunt gemakkelijk zelf de dakkapel in een nieuwe frisse kleur schilderen. Ook fijn is dat er veel mogelijk is met de kozijnen.

Hieronder ziet u de voordelen van houten dakkapellen nog eens kort samengevat:

 • Authentieke en warme look
 • Veel kleurmogelijkheden
 • Prima levensduur, indien goed onderhouden
 • Keuze uit duurzaam hout i.p.v. kunststof (plastic)
 • Zowel houten raamkozijnen als kunststof kozijnen zijn mogelijk
 • Goede isolatie

Onderhoud houten dakkapellen

Een houten dakkapel vereist meer onderhoud dan andere soorten. Er is meer controle nodig op de kwaliteit van het hout en de dakkapel dient vaker schoongemaakt te worden. Ook dient er regelmatig geverfd en/of geschuurd te worden. Dat verven doet u zo ongeveer elke vier jaar. Het klinkt als een hoop werk, maar als u dit regelmatig doet, valt het allemaal best mee.

Naast dat u de dakkapel onderhoudt zodat u er langer mee kunt doen, is dit onderhoud vaak ook een must voor de garantie. Wanneer u het niet goed onderhoudt in de garantieperiode, kan uw garantie komen te vervallen. De garantie bij dakkapellen ligt zo tussen de tien en vijftien jaar.

Dit zijn de belangrijkste onderhoudstaken om het hout schoon en intact te houden:

 • Het hout afnemen met lauw water wanneer het vies is geworden
 • Het hout regelmatig checken op blaasjes en scheurtjes
 • Om de vier tot vijf jaar opnieuw (laten) verven

Naast het onderhoud aan het hout, dient u ook de volgende controles uit te voeren:

 • Checken van de staat van het hang- en sluitwerk
 • De ventilatieroosters reinigen
 • De dakbedekking controleren op beschadigingen
 • De regenwaterafvoer reinigen
 • De rubbers van de ramen invetten

Veiligheid en keurmerken

Uw nieuwe dakkapel heeft de beste kwaliteit, dat ziet u ook al aan de keurmerken. De meeste beschikken over verschillende keurmerken, zoals: PKVW, SKG, KOMO en Bouwgarant. De eerste en tevens een van de meest belangrijke keurmerken, is het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Een dakkapel krijgt dit keurmerk wanneer er voldoende maatregelen zijn genomen om inbraak tegen te gaan. Voor de sloten op de ramen is er het SKG-keurmerk. Verder beschikken veel dakkapellen over het KOMO kwaliteitskeurmerk. Met een keurmerk van Bouwgarant kunt u erop vertrouwen dat het professioneel is gemaakt door echte specialisten.

Houten dakkapel offertes vergelijken

We kunnen ons best voorstellen dat u nog meer vragen heeft. U doet er altijd verstandig aan om uzelf van tevoren goed te informeren over de verschillende soorten dakkapellen. Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen over houten dakkapellen, dan kunt u contact met ons opnemen. Of vraag houten dakkapel offertes op om verschillende specialisten in uw regio te vergelijken.