Soorten dakkapellen

Wilt u eenmaal een dakkapel kopen, dan komt u er al snel achter dat er aardig wat soorten dakkapellen zijn. Ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde. Alle dakkapellen zorgen voor extra woonruimte, maar iedere dakkapel heeft haar eigen voor- en nadelen en er zijn dan ook een hoop zaken om te overwegen. Waar kunt u uit kiezen en wat is de beste dakkapel? We vertellen u hieronder alles wat u moet weten over de verschillende soorten dakkapellen.

Materiaalkeuze

Het eerste waar u over wilt nadenken, is wat voor materiaal u wenst. Hiermee maakt u een afweging tussen prijs en kwaliteit. De meest voorkomende materialen voor dakkapellen zijn: kunststof, hout en polyester. De meest populaire keuze is over het algemeen de kunststof dakkapel.

Kunststof dakkapel

De voordelen van kunststof dakkapellen zijn ongekend. Nu staat kunststof al bekend om hoe sterk het is en is het gewaardeerd bouwmateriaal. Kunststof voegt veel waarde toe aan uw dakkapel. Zo zorgt het voor goede isolatie, is het slag- en stootvast, kleurvast en zo goed als onderhoudsvrij. Omdat er bijna geen onderhoud nodig is en u kiest voor zeer sterk materiaal, gaat de kunststof dakkapel gemiddeld 50 jaar mee. Ook kunt u kiezen uit veel kleuren. Met al deze fijne kenmerken zou u misschien een hoge prijs verwachten, maar integendeel. Kunststof is de goedkoopste keuze voor dakkapellen. De combinatie tussen prijs en kwaliteit is voor velen een reden om voor een kunststof dakkapel te kiezen.

Houten dakkapel

Wanneer men aan een dakkapel denkt, komt er vaak een houten variant tevoorschijn. Dit is dan ook hoe we ze vaak op huizen zien, een dakkapel met karakteristiek hout. Wist u dat dit ook gewoon kunststof kan zijn? Voor kunststof is namelijk ook een houtlook mogelijk. Het verschil is bijna niet te merken. Steeds meer mensen kiezen voor deze optie, omdat kunststof qua kwaliteit boven houten dakkapellen uitsteekt – en daarnaast ook nog gunstiger is in prijs. Houten dakkapellen vragen ook meer onderhoud. U dient ze schoon te houden en regelmatig te schilderen. Wilt u toch kiezen voor een geheel authentieke dakkapel en bent u een echte klusser die het onderhoud gewoon aanpakt, dan kunt u met hout een prachtig resultaat bereiken. U kunt met een houten dakkapel wel 25 jaar doen, mits deze goed onderhouden wordt.

Polyester dakkapel

Polyester dakkapellen zijn uitzonderlijk kwalitatieve dakkapellen, maar ook gelijk de duurste. Met een polyester dakkapel kiest u voor de meest hoogwaardige kwaliteit. Zo is uw dakkapel nog beter geïsoleerd dan bij de kunststof variant en vereist het ook bijna geen onderhoud. Net zoals bij de kunststof dakkapel kunt u met de polyester variant zo’n 50 jaar doen. Een polyester dakkapel mag echter niet geschilderd worden, waardoor u altijd aan één kleur vastzit. Een andere beperking is dat deze altijd in de fabriek gemaakt moet worden, oftewel prefab. Hierover vertellen we nu meer.

Prefab of traditionele dakkapel

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe een dakkapel eigenlijk gemaakt wordt? Dit begint bij de keuze tussen een prefab of traditionele plaatsing. In het eerste geval wordt de gehele dakkapel in de fabriek gemaakt, waardoor de specialist vervolgens slechts een dagdeel bezig is op uw dak. Dat is erg snel en gemakkelijk en daardoor ook goedkoper. Een traditionele dakkapel wordt ter plekke gebouwd op het dak. Zo bent u bij het hele proces aanwezig en kunt u uw speciale wensen doorgeven. Bij een traditionele dakkapel zijn er nog meer keuzes mogelijk dan bij een prefab dakkapel, zodat u de dakkapel helemaal naar uw zin maakt. Zoals u misschien al verwacht, is een traditionele dakkapel duurder in aanschaf.

Prijzenlijst

Zoals we zojuist besproken hebben, kiest u met kunststof voor de goedkoopste dakkapel en met polyester voor de duurste. Ook speelt het soort plaatsing een rol. Op wat voor prijzen kunt u rekenen? Hieronder vindt u een overzicht met de gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten dakkapellen.

Soort dakkapelPrefab dakkapelTraditionele dakkapel
KunststofVanaf €3000Vanaf €4000
HoutVanaf €3500Vanaf €4500
PolyesterVanaf €4250n.v.t.

Wat is de beste keuze?

Wat de beste dakkapel is, is natuurlijk ook een persoonlijke keuze. De een vindt uiterlijk zwaarder wegen dan kwaliteit en sommigen hebben nu eenmaal meer budget. Wilt u binnen budget blijven en toch voor kwaliteit kiezen? Dan is een kunststof dakkapel de beste keuze voor u. Heeft u liever het allerbeste, ook als het een stuk duurder is? Dan is polyester zeker een aanrader.

Dakkapel offertes vergelijken – bespaar tot 40%

U heeft hier kunnen lezen welke soorten dakkapellen er zijn en welke keuzes u hierin kunt maken. We geven u ook graag meer informatie over de specialisten in uw regio. Hiervoor kunt u meerdere offertes opvragen via onze website. U ontvangt een prijsindicatie van de werkzaamheden en kunt verschillende specialisten vergelijken. Ook fijn: u bespaart tot wel 40% door dakkapel offertes te vergelijken.