Vergunning dakkapel

Een vergunning voor een dakkapel kan soms nodig zijn om deze te kunnen plaatsen. Het is goed om te weten wanneer dit het geval is. Daarvoor is het belangrijk om een vergunningscheck uit te voeren. De voorwaarden voor een vergunning kunnen namelijk per gemeente wel enigszins verschillen. Daarnaast zijn er ook wel enkele zaken die altijd gelden als het gaat om het mogen plaatsen van een dakkapel. Door de volgende zaken door te nemen, wordt het gemakkelijker om aan alle eisen te voldoen. Dit helpt om zonder zorgen een dakkapel te laten plaatsen.

De plaats van de dakkapel

Een vergunning voor een dakkapel is vaak nodig wanneer deze op een specifieke plaats wordt gezet. Het is namelijk zo dat veel gemeenten een dakkapel aan de straatzijde niet zomaar toestaan. Wordt de dakkapel aan de achterzijde, uit het algemene beeld, geplaatst? Dan is het vaak wat gemakkelijker en zal een vergunning minder snel nodig zijn. Al zijn er ook gemeenten die hier weer op een andere manier mee omspringen. Het is daarom wel belangrijk om dit goed na te kijken. Zo weet u zeker dat u bouwt volgens de regels zoals die bij u gelden.

De rol van de afmetingen

Het is ook nog eens zo dat een vergunning voor een dakkapel nodig is wanneer wordt afgeweken van bepaalde afmetingen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om de hoogte. Wanneer deze boven 1,75 meter uitkomt is een vergunning nodig. Ook wanneer de onderzijde dichter dan een halve meter bij de dakvoet komt is een aanvraag nodig. Dit geldt ook wanneer de bovenzijde minder dan een halve meter bij de daknok verwijderd is, of zelfs boven de nok uitkomt. De zijkanten moeten voorbij een halve meter afstand van de zijkant van de woning of de volgende woning in het rijtje blijven.

Geen regels voor de vorm

Het fijne aan een vergunning voor een dakkapel is dat er geen regels bestaan voor de vorm. Deze zijn voor een dakkapel met een plat dak eigenlijk gelijk aan die van een dakkapel met schuin dak. Ook voor het materiaalgebruik is geen regel opgenomen in de vergunningsvoorwaarden. Of het dus hout is, of juist kunststof, hoeft geen verschil te maken. Dit geeft u dus veel flexibele mogelijkheden die u kunt benutten. Het is dus altijd slim om samen met een specialist te bepalen wat nu precies de passende dakkapel voor u is.

De kosten voor een vergunning

Het is ook belangrijk om te weten dat de kosten voor een vergunning voor een dakkapel tot enkele honderden euro’s kunnen oplopen. In de meeste gemeentes ligt dit rond 400 euro. Het is dus wel belangrijk om hier op voorhand in het budget al rekening mee te houden. Wie de dakkapel wil plaatsen, zal immers altijd met deze kosten geconfronteerd worden. Dan is het dus beter om dit maar vast op orde te hebben. Deze kosten zijn wel slechts eenmalig. Dat is dan wel een pluspunt.

Wachten met bouwen

Het is belangrijk om de vergunning voor de dakkapel op tijd aan te vragen. Op die manier kan er snel worden begonnen met het bouwen ervan. Wie niet op tijd een aanvraag indient, kan weleens langer moeten wachten tot er begonnen mag worden. Dit brengt dan ook alleen maar onnodige wachttijd met zich mee. Door al in een vroeg stadium de aanvraag te doen, is het goed mogelijk dat alles op tijd in orde is gebracht en dat er direct gezorgd kan worden voor een mooie dakkapel die de woning alleen maar beter zal maken.

Neem ook altijd de tijd om offertes van aanbieders hier te vergelijken.